|
|
| Lasgush Poradeci | |
| | Autori | Mesazh |
---|
Mig16 Antar i ri
Numri i postimeve : 158 Reputacioni : 1 Data e regjistrimit : 03/04/2009
| Titulli: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:21 am | |
| Lasgush Poradeci
.Poradeci
Perëndim i vagëlluar mi Liqerin pa kufir Po përhapet dal-nga-dale një pluhúrë si një hije. Nëpër Mal e nër Lëndina shkrumb' i natës që po bije, Duke sbritur që nga qjelli përmi fshat po bëhet fir...
E kudó krahin' e gjërë më s'po qit as pipëlim: Në katund kërcet një portë...në Liqer heshtë një lopatë... Një shqiponjë-e arratisur fluturon në Mal-të-Thatë... Futet zemra djaloshare mun në fund të shpirtit t'im.
Tërë fisi, tërë jeta, ra... u dergj... e zuri gjumi... Zotëroj më katër anë errësira... Po tashi: Dyke nisur udhëtimin mes-për-mes nër Shqipëri, Drini plak e i përrallshëm po mburon prej Shëndaumi
Zemra
Bëj e ri mendohem, Të mos t'afërohem, Bën e ri mendohesh Të mos m'afërohesh.
Dhe ri bëj e bëjnë Mos të shkoj andejnë, Dhe ri e bën bejnë Mos të shkosh këtejnë.
Ha! tek bëj kështuzë, Hop! të shoh këtuzë! Ha! tek bën ashtuzë, Hop! buzë-për-buzë.
Pa me puth një herë, Pa të puth dy herë, Pa më puth tri herë, Të puth tridhjet herë,
Uf! moj zemrë-e mjerë...
Zemër-lule-e-verë, Gas-e-vrer-përherë, Zemër-kopsht-me-erë, Zemëra-skëtere. | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:25 am | |
| Gremina
Ti sot as qesh as qan, Ri larg e qetë. Në shpirtin t'ënd ti mban Një faj për jetë.
Një dashuri me gas, Siç fryri era, E zure shpejt në ças, E le përhera.
U ngrove-ashtu sa mund, As shumë-as pakë, S'të ndriu përdrejt në fund E bardha flakë:
Durimi
Tashi me gas, tashi me lot, Tashi dhe nj'herë, Duro durimin si për-mot E si përher.
Mendo mendimin zemërak, Ndaj vjen të sjellë Sa leu e zjeu e shfreu me gjak Në zemër fellë;
Sa pati shkrirë aq ëmbëlsi Dyke kënduar, E vaj e zi e shkrumb e hi Të pambaruar;
Dyke përflakur plot me gas, Plot afsh të ndritur, Një mall të math që më vjen pas, Kujtim-zhuritur;
Vjen ku përplaset përmi dhé, Nër ulërimë, e greminuar si rrufe, Kjo jeta ime;
Ku mban shtrëgatën me sa mund, Dhe kësaj radhe, E hapur krejt, gjer mu në fund, Ah plag'e madhe;
Fund e gjehenë e ang i zi, Jetë pas jete, Yll-dashuri! Hon-lemeri Që mbaj me vete!
Edhe mendoj mendim me lot, Me përvëlime, Duroj durim të mbushur plot Me zemrën t'ime.
Më ndriu e griu e shkriu Ah mua zjarri! U mvarrësh un'i ziu Mi buzë varri!
E nuk më dhemb aspak Një vdekje-e gjallë, Ndaj qava lot me gjak, Si në përrallë;
Ndaj hoqa rëndë-ashtu, Gjer në greminë, Llaftarën që më zu Për dashurinë;
Për dashurinë-o Zot, Që shemb një burrë, Që s'e pat ndjerë dot Gruaja kurrë;
Që lind e ndritur krejt, Bukuriplotë! Me dritën drejt-për-drejt Nga drita jote!
Që qesh e qan e zjen, E s'jep të qetë, E zjen e bren e shfren, E s'vdes përjetë.. | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:28 am | |
| Ç'u mbush Mali
Shqipëri! moj nëna ime, Më ke rritur me thërrime! Shqipëri! të qofsha falë, Të kam nënë e më ke djalë Ç'u mbush mali me dëborë, Ç'u mbush deti me pamporë, Seç u mbush e shkreta Vlorë Plot me krushq e me dasmorë, S'janë Toskë e Malësorë Me flamur të kuq në dorë Si dhëndurë me kurorë. Ç'u zbardhë malet, ç'u zbardhë: Nga çdo anë seç na ardhë Shqipëtarët gunë-bardhë, Seç na ardhë palë-palë Duke rutulluar malë Kush më këmb'e kush më kalë Kush më shpejt, kush më ngadalë; Kush i lum e kush i gjorë Kanë zbritur mun në Vlorë, Mun në Vlorën e lirisë, N'atë thelb të Shqipërisë.
Lodra e Dashurisë
Kërkova Lumturinë, Gjer më sot, Gjith më të kot.
Shijova çupërinë, Një mot. Me shpirtin plot.
Kullova Djalërinë Me lot, Që s'thahen dot.
Kuptova Dashurinë Që lot - Kur shemb! o Zot! | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:28 am | |
| Kujtimi
Edhe në mungove, Edhe në ndryshove, Edhe në dredhove, Në më gjarpërove:
Kujt j-a dhè mungimin? Kujt ja dhè ndryshimin? Kujt j-a dhe dredhimin? Kuja gjarpërimin?
Mungime-e ndryshime, Mungime-e dredhime, Dh'ato gjarpërime- Hon për zemrën t'ime.
Zemr' e mall i parë, Zemërëz' e vrarë Kujton dyke qarë, Pushton me llaftarë Lulen e pavdarë, Trupin e pangarë.
Pa ri pshoj qetuar Dyke ëndëruar Ndaj po puth nër duar- Si ndaj koh' e shkuar-
Fort i dëshëruar, Fort i dhëmshëruar, Fort i lumtëruar, Ballin dritë-qëruar Syrin qjell-kulluar, Gjirin-vajzëruar, Trupin-qumështuar | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:29 am | |
| Mitrush Kutelit
...Pa m'i prit edhe Mitrush Kutelit
...Pa m'i prit edhe këtonë, Iskëra të zemrës s'onë. Prit-m'i shok n'ato mërgime Fjalëzat me regëtime, Nga buçim'i zemrës s'ime. Zemra ime buçim-shkretë Zjen e bren e s'gjen të qetë, Plaset e përplaset vetë, Vdes përkohë-e lind përjetë | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:30 am | |
| Dëgjimi i Zemrës
Kur të më kujtosh, Kur të vish të shkosh, Kur të shkosh këtejza pranë Që të çmallërosh
Ç'po dëgjon kur shkon? Kur vjen e përgjon? Ç'përgjon zemra në kët'anë Fund në këtë hon?
Zemra jote sot, Zemra jote mot, sot e mot në ç'mallërime Zemra që s'fle dot
Seç të ndjen këtaj, Seç të ndjen pastaj, Seç dëgjon ndaj vetes s'ime (Si ndaj vet'e saj):
Mall e vrer që mbaj Qaj, moj zemër, qaj.
Vrer e mall që flas Plas, moj zemër, plas. | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:30 am | |
| Ku vemi Shpesh
Në zemër t'ënde vetëm unë, Në zemër t'ime vetëm ti, dhe jashtë bota fjalëtare, Dhe jashtë syri plot zili.
Dh'ashtu filluam përngahera Një vetësi plot ëmbëlsi, Të mos na shohë syr'i botës, Mos na zemrosh, moj njerëzi.
Dhe ikm' e ikmë gjith-më largë, Dyke kërkuar pak liri, Që me t'u ndezur flak'e ditës, Gjer më të mugëtit të zi;
Gjer në mesnatë-e pasmesnate, Oh! E pangopur e arrati! Un' hijerënd' e mvrerësuar, Ti buzëndritur në stoli.
Nër ato male shtat-mëdhaja, Nër ata pyje me fshehtësi, N'ato mburima lozonjare, N'ata shkëmbenj plot llaftari;
Ku fryn një erë pastërtije, E vetëtin një bukuri, E ritet malli posi deti, E ndizet zemëra në gji;
Ku nuku duket asnjeri, Ku vemi shpesh veç un'e ti Ku djeg si zjarr, moj dashuri! Ku ndrin si yll, moj perëndi | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:31 am | |
| Ku shtrohet Vala... (Romancë)
Ku shtrohet vala përmi zall E fryn një këng' e pakuptuar, Të pashë, motër, plot me mall, më pe me shpirt të llaftaruar.
Q'aherë silleshim me nge Gjith vet-i dytë, vet'e dytë... Dh'i shtinja sytë gjith përdhe- Gjithë përdhe m'i shtinje sytë...
Po me t'u ndarë vet e vet, Më s'kishim turp që s'kishte fjalë... Na ritej malli posi det, Posi një det që vjen me valë:
E prapë silleshim me nge Gjith vet-i dytë, vet-e dytë; E prapë sytë gjith përdhe, Gjithë përdhe pikonin sytë.
Q'aherë qamë plot me mall Atë vështrimin e kaluar, Ku shtrohet vala përmi zall E fryn një këng' e pakuptuar.
Se kish kuptim që s'kish kuptim, Kuptim'i fellë-i mallit t'onë; Se malli jon'ish zotërim, Që robëron përgjithëmonë;
Se s'dashuronja-as un' as ti, Po dashuronte dashurija: Një dashuri - një fshehtësi M'e fshehur sesa fshehtësija. | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:31 am | |
| Syt' e tu Vetëtimtarët
Syt'e tu, vetëtimtarët, i mbulon pluhur i zi. Syt'e tu vetëtimtarët ndezin yj mi vala detesh. Me vështrim të perënduar, kaq hirplotë ti më mbetesh Si t'i fshesh qipall'e rëndë të paçmuarat stoli.
Kur i pash'oh! Në nat'helmi, hën'e largë-ish derdhur n'ar. Kur i pashë në nat'helmi, ar i derdhur m'u bëj zija: M'u bë gas ndaj fërfëllonte vgjeri-i shenjt' hijen e tija: Mi shtrat fletë sapo shtruar...na shij qjelli zilitar...
Syt'e tu- enigm' e kohës; syt' e tu-çudi pa çmim; Syt'e tu- çkëlqim gazmuar i skëterrës dhemshurishte. Kish durim yll' i zhuritur, yll me zjarr durimi kishte, Që krijoj kaq dritë djelli, që mbaroj kaq dëshërim.
Syt'e tu vetëtimtarët, sillen qark gjerakorisht. Syt'e tu vetëtimtarët ëndërojne-aq të qetuar. Ndaj shtron hijen vgjeri-i shentë kur i putha-i llaftaruar, Syt'e tu vetëtimtarët buzëqeshnë dhemshurisht. | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:32 am | |
| Kur të më jesh e Zemëruar
Ti m`u rrëfeve për sëpari shkrepëtimtare në stoli, Un` ëndërrova se në zemër po më valon një mall i ri. O, ç'ka që m`u venit qipalla me kaq të ngjethur të pafaj? Haj!shkretëtirë-e-zemrës`s`ime! Dhe haj! e zeza jetë,haj!
Posi një yll i perënduar më pate humbur gjith më larg... Nga malli yt i thura fjalët gjith sërë-sërë-e-varg-e-varg; E çdo mendim e pata tretur vetëm n`ërgjënd e në flori, O,vashë-e lotit të zhuritur që vetëtin nër syt` e mi.-
Prej largësisë së pa anë kalon durimi mot-me-mot... Pas kaqe kohë dhemshurije,ndaj vëndi-i lum as eja sot! Në gjirin t`ënd të llaftaruar m`a lerë mëndjen t`a humbas, Të ndjej si zemra më gatohet plot me dëshir` e plot me gas.
Ti buzëqesh-më-zilitare,e më çkëlqe si vetëtim, E më vështro me sy pëllumbi drejt mun në fund të shpirtit t`im; Se gazi-i-kthjellt` i lumtërisë, që çel si lulja në mëngjes, Si lule-e pastër do më mbijë në krahruar mun në mes:
Kur të më jesh e zemëruar, më shpirt të vrarë-e varfnjak, N`e mbajç në zemër zembëratën, prej helmit t`ënd s`do heq aspak; S`do psherëti n`e lënc të vdesë,a në `m`a thënc,në mos m`a thënc: Mjafton një mvrejtje-e buzës s`ate,që të më bësh të prishem menc. | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:33 am | |
| Gjarpërushja
Haj të mirremi për dore, Nep-ma zemrën që ma more, Gjarpërushe pikëlore
M'u vrapo q'andej matanë, më qëndro në zemër pranë, M'i vështro sa lot më lanë.
Të fjalonemi ngadalë, të pushtonemi pa fjalë, Plot me afsh e duf të valë.
Me atë vetull-vetulluar, Me atë shtatin-gjarpëruar, Me ato kraha-fluturuar
Vetullo,moj vetullushe! Gjarpëro,moj gjarpërushe! Fluturo,moj fluturushe!. | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:33 am | |
| Kush ta fali Bukurinë
Kush ta fali bukurinë Që t'ë më trerosh të zinë!
Kur të pashë për të vluar, Pëllumbeshë pendë-shkruar, Bubu! plumb në kraharuar, Plumb që vret dyke gjëmuar!
Mbledhur shoqet me një qoshe, Diç, m'ju flisje, dic m'ju thoshe, Gushë-e-llërë-e-gji-bardhoshe.
Pa me syçkëzat e tua, Sy-larme! ç'më fole mua.
Leshrave t'ju binte hija, Yll i ndezur me shkëndija, Ndezur mun në mes në ballë, Të më vesh në dhè të gjallë | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:34 am | |
| E mora Shoqezën Përkrah
E mora shoqezën përkrah, E matmë rugën ca-nga-ca, Sikur na ndillte larg diçka.
Pa zu dita perëndoj, Pa zu nata na mbuloj, Pa zura shoqen ta pushtoj.
Përse buçet liqer i qet! Liqer, ti ç'thua ndaj bucet! Ç'far' pe, liqer, mi zall të shkretë?
E çasin kur e sjell nër mend, Kur sjell nër mend, ah! atë vend, As rroj as vdes, po jam pa mend. | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:35 am | |
| Kur në Flakë
Kur në flakë të qiririt zë mendonem net-për-net Dh'e ndjej shpirtin e kulluar nëpër dritën që më tret Prej skëterrës se pa matë më del bot' e ëndërruar, vetëm ti, o im-e dashur net-për-net më rri larguar
Po çdo ëndërr që më shfaqet prej skëterrës së pafund çdo mendim i llaftaruar që më dhemb e më përtund, Duke rënë prej së lartash posi pikë zemërate T'i përshkohet për-së-thelli bukuris' së qenies sate.
T'i përshkohet mes-për-mesi dlirësis' së shpirit tënd, Ta merr pamjen e fytyrës, bëhet shkronjëz e kuvend. Ai del prej shkretëtire ment' e mi të m'i stolisë E ka tingull llaftarie, ka verbimin e magjisë,
Ndrin i kthjellët e i pastër si pasqyrëz' e një kroj Pa nëm fytyrën tënde ta vështroj... nuk ta vështroj...
O! fytyr' e vjershëruar që më mbush me dëshërime! Q'i fal gaz përjetësie dashuris' së zemrës sime! Që më bën kur ment' e mia regëtijnë varg e varg Të të ndjej aq fare pranë, të më jesh aq shumë larg... | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:35 am | |
| VDEKJA E NOSITIT
Me zjarr ju flas... me zjarr. Ne gjirin tim kam hapur varr... Qe t'i jap shprese-edhe t'ja marr...
Un' ik liqerit zemerak Fatlum dh'i paster si zembak, Po zemra ime kullon gjak:
Se vijne-urtuar zogjte-e mi, Dh'u jap ushqim me dashuri - Nje dashuri per Ilaftari:
Pa nis ah! gjirin ta godas... Dh'e hap ah! gjirin me nje cas..., Dh'i nginj ah! zogjte-e vdes me gas !...
Ahere-helmohet e bucet Pas mallit tim liqeri-i shkret, E rrit tallazin posi det.
Ay e tund,ay e shkund, Ay e hap sa me te mund, Gjer mun ne gjit,gjer mun ne fund.
E shpirtin dyke ma percjelle, Me thote ah! shih sesa 'sht'i felle Ky gjir'i em qe te pat pjelle...
...Me zjarr ju flas, | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:36 am | |
| Nuk dashuronim as unë as ti
Në kohën tonë pa fëmijëri,
në udhën tonë të mërguar,
nuk munda (oh), të t' bëj ty,
dhe s'ka se si ti t' më duash?
Në kohë-botën që jetojmë
një gjë të dy fort mirë e dimë:
njëri mbi tokë, tjetri mbi qiell-
s'e trashëgojmë dot Dashurinë?
Një gjë fort mirë duhet ta dijë
unë dhe ti dhe Gjithësia:
po nuk u deshëm ne të dy-
s'ka si të duhet Dashuria? | |
| | | Mig16 Antar i ri
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 7:38 am | |
| Dimër
Shpirti im qe sot y mbyll Dhe gezimin m'a perzuri. Neper mal e neper pyll Zu debora prej qekuri.
Bjene floket nje-nga-nje Mi katundin e shkretuar. Dyke mardhur nene te Dheri fjet e ri mbuluar
Flet nga-dal e shpirti im, Dhe ne zi pikoj si fleta, Pa me qit as pipelim Tere fili, tere jeta.
Ne kaq heshtje-e qetesi Ndjej vajtimthin e nje shpesi: Psheretin me ze te ti Jet' e trembur se mos vdesi...
MALLI
Syri-i bukur qe t'u mvrenjt - Syri yt qe me lendon Do me lere-a von a shpejt, Do me lere-a shpejt a von.
Sapo shpirti m'u delir - Shpirti im i nxire krejt - Do me lere me pahir Syri-i bukur qe t'u mvrenjt.
E do mbetem pernjemend Varfanjak si mbret pa fron: Mbreteresha qe me çmend Do me lere-a shpejt a von.
Do me lere-a von a shpejt, Do me lere-a shpejt a von, Syri i bukur qe t'u mvrenjt - Syri yt qe me lendon.
Do me lere...A! po si - Qofte-ahere-ose tani - Do te qaj aq dashuri Qe te humb me mall te ti?
Maja e celur
Luelt lulezuan me te pare djelle kushedi c'duruan qe kur jane mbjelle
qe kur u perzyen me rere a me uje, dhe u lag'n e u lyen pa buje e rremuje
Pa ze psheretimi ze e vaj te kote i ngurroj thellimi nene dhen e ftohte
Edhe balt' e ndotur edhe llum i ndyre i patne perlotur me ngjyre e menxyre
Ato piperonin me nje sulm te qete dhe mbinin e shkonin qe perposh perpjete
qe nga erresira brenda ne dhe thelle ndillnin krejt te dlira driten edhe qielle
Sa me rend' i mbante rrenj' e balt' e nxire dhe i terhiqte e s'i ndante per ne fundesire
dhe sa m'i padukur edhe sa m'i zjarrte ishte sulm i bukur per ne qiejt e larte
aq me lire e fshehur dhe aq me me ngadale rritnin papandehur sulmin e pandale
Dhe ja, ndizet era mbi barishte e bime Ja! Qesh parevera neper ngasherime
Ja! sa lul' e qete celi gjine e saje permbi dege e flete atje lart ne maje | |
| | | Albanian Warrior Antar i ri
Numri i postimeve : 121 Vendi : Shqiperi Natyrale Reputacioni : 8 Data e regjistrimit : 19/03/2009
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Sun Apr 05, 2009 2:47 pm | |
| Ri me shëndet
Që sot, një vënd i huaj më ka thërritur pas: Vënite, motër, buzën, e mos e bëj më gas. Nga bot' e lumtërisë vështro nër syt' e mi Me shpirt të zembëruar e plot me dhëmshuri. O, pse kaq ëndr' e bukur më s'lumtërovi dot! Përse m'a njom qipallën kjo valle pikash lot! Tani shënden' e fundit kam dashur të t'a fal- Posi një perëndeshë afro-m'u dal-nga-dal, Me flokë përmi supe, me robe gjer përdhe, Do të pushtoj nër krahë me një magji të re, T'a dish sesa 'sht'i valë ky mall që po më tret, Sesa m'u pate dhemshur t'a dish me të vërtet. As eja! eja! eja! në zjarr te gjirit t'im! Vrapo si fill rrufeje!ckëlqe si vetëtim! M'a ndrit me një të parë fytyrën që m'u mvrejt: Më shih me sy pëllumbi në zemër drejt-per-drejt. Te rite-e zemrës s'ime , greminë pa kufi: Si do t'i mbushnje anët vec ti, ah! vetëm ti: Sesi do të më ritej, nër kohë paskëtaj, Një yll përjetësije drejt që nga fund' i saj!...-
Që sot mjerim' i vjetër në shpirt m'u përtëri, Po m'a zembron të pritmen një fat shumë m'i zi, Dhe ah! e desha veten prej teje t'a kem plot! Kjo dashurija jonë do ndriti me të kot? Vrapo me hap të letë e mos u ndal aspak, T'a nisim dyke pshuar mërgimin zemërak, Të qajmë shoqi shoqin së bashku që të dy, Të puthemi në flakë, në ball' edhe në sy: Sa dhëmb mërgim' i largë që do na lerë pas Më pranë njëritjatrit të dehemi në gas... E sa të jemi dehur në gas e lumtëri, Më hidhur të na dhëmbi largimi jon i zi... Sepse ky malli jonë më s'pati shëmbëllim, Se na 'shte vaj një kengë, dhe kënga nj'ëndërim, Pa cmallje, pa të sosur, pa nojmë kurrëkund, Sic ish , sic do te jetë - një dashuri pa fund. | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci | |
| |
| | | | Lasgush Poradeci | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |
|